Дентално Здраве

 

 

Почистване на зъбен камък

 

 

 

Лечение на кариес

 

 

Лечение на коренови канали

Почистване на зъбен камък

Заедно с профилактичните прегледи, професионалната орална хигиена играе съществена роля в превенцията от развитие на кариес както и други заболявания в устната кухина.

Всеки пациент, независимо колко старателно почиства зъбите си вкъщи, трябва да посети своя зъболекар поне на 6 месеца както за профилактичен преглед, така и за процедура по професионална орална хигиена. С тази процедура се осъществява почистване на зъбния камък и плака, както и последващо полиране на зъбите.

_________________________

В повечето случаи почистването протича в следните стъпки:

R

След обстоен преглен от стоматолога, следва премахването на зъбния камък и плака, които са се образували по зъбите. Това се осъществява посредством ултразвукови инструменти.

R

Следващата стъпка е полиране на зъбите, което се осъществява по различен начин, спрямо индивидуалната ситуация при всеки пациент. Използват се полирни пасти,четки, както и апарат впръскващ водно-въздушен абразивен спрей със сода.

В края на посещението по професионална орална хигиена зъбите Ви ще бъдат перфектно почистени, гладки и блестящи, което е предпоставка за една по-бяла и най-вече по-здрава усмивка.

Лечение на кариес

Кариесът е едно от най-разпространените заболявания у човека

В ранните си стадии в повечето случаи остава безсимптомен. По-късно, когато кариесът е нараснал започват симптоми като болка или чувствителност от сладко, студено или топло.Това обикновено е свързано и с образуване на кавитация (дупчица) в зъба.

След почистването на зъба от кариозните и инфектирани тъкани, следва да бъде поставена естетична обтурация(пломба). Тя възстановява изгубените здрави зъбни тъкани и така зъбът може да продължи да функционира още дълго време. Основно изскване към съвременните естетични възстановявания е те да пресъздадат анатомичните особености на здравия зъб. Това е много важен фактор за дълготрайното функциониране на обтурацията и зъба като цяло.

Лечението на кариес при нас може да се осъществи по два начина в зависимост от големината на зъбното разрушение.

_________________________

Лечението:

R

Чрез директни естетични възстановявания.

При по-малки до средни по големина кариеси използваме висок клас фотокомпозити за да възстановим зъба директно в устата,в рамките на едно посещение.

R

Чрез индиректни естетични възстановявания (т.нар. Oвърлей).

Понякога при по-големи разрушения, обхващащи голяма част от зъба, се налага изработването на така наречените Овърлеи. Това са естетични възстановявания, направени от фотополимер или порцелан, които пресъздават отлично естествената анатомия на зъба. Те се изработват от зъботехник, след което се залепват от стоматолога.

Поставянето на директните и индиректните възстановявания става под изолацията от кофердам (платно, изолиращо зъбите от слюнка и всякаква влага). Това е задължително условие за постигането на дълготрайни резултати.

Лечение на коренови канали

Съвременните методи за кореново лечение включват: измерване на дължината на всеки канал с апарат (апекслокатор), механично почистване не кореновите канали със специални пили, химична обработка на каналите с дезинфекциращи разтвори и накрая запълване на каналите с биопоносим пълнеж. Кореново лечение може да се наложи поради няколко причини.

_________________________

Причини:

R

При пулпит

когато инфекцията от кариеса е прогресирала толкова, че е достигнала до пулпата на зъба(нерва).

R

При периодонтит

усложнение след нелекуван пулпит или след проведено вече кореново лечение. Понякога при умъртвени зъби около върховете на корените може да се образува патологично променена тъкан (гранулом), вследствие на хронично протичаща инфекция. Грануломът представлява окръглена зона на възпаление в костта, което предизвиква нейното стопяване и образуването на нейно мястно на гранулационна тъкан.

Доброто и успешно проведено кореново лечение гарантира запазването на зъба и неговата нормална функция за дълго време.

Какво казват пациентите за нас

Искаш да запазиш час или да се консултираш с нас по твой дентален казус?